Warning: mysql_get_server_info(): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) in /home5/urundepo/public_html/www.sakaryasimsir.com/boxwood/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
Warning: mysql_get_server_info(): A link to the server could not be established in /home5/urundepo/public_html/www.sakaryasimsir.com/boxwood/wp-content/plugins/xml-google-maps/xmlgooglemaps_dbfunctions.php on line 10
İki günde bir sulayın, haftada bir sulayın, yazın şöyle kışın böyle gibi sabit ölçülerle verilen tavsiyeler yanlıştır, öldürücü derecede tehlikeli ve zararlıdır. Bir de üstten sulamayın saksı altına su dolu tabak koyun bekletin şeklinde tavsiyeler var. Bu da çok yanlış çok zararlı. Faydalı olan sulama şekli toprağı üstten sulamaktır. Su toprağı yıkayarak geçecek, saksının alt deliklerinden çıkıp gidecek. Aksi takdirde sulanan suyun niteliğine göre toprakta ya aşırı asitlenme olur ya da aşırı alkalinlenme olur. Üstten sulamada ise toprakta biriken bazlar tuzlar gibi şeylerin fazlası su ile birlikte alttan çıkıp gider yani bu usul sulama çok sağlıklıdır.
Aşağıdaki iki sulama şekli var. Birincisi ayda bir yapılacak toprak yıkama sulaması, ikincisi daha sık yapılan rutin sulamalar..
1) İlkbahardan sonbahara kadar en az ayda bir defa saksıdaki toprağın ve köklerin şöyle yıkanması lazım: Toprak bol bol sulanır, saksının altından bol bol su çıkar gider. Giden su toprakta biriken oksitlenmeleri, zararlı metalleri, bazları , tuzları alır götürür. Bu işi banyoda veya lavabo içinde yapmalısınız. Suyu iyice süzüldükten sonra çiçeğinizi tekrar yerine koyun. Bu durumda toprak iyice yıkanmış, zararlı maddeler giderken faydalı maddeler de azalmıştır. bu tip sulamadan bir iki gün sonra, toprak fazla kurumadan önce besinli su ile sulamak şart.
2) Diğer sulamalarda ve besinli su ile sulamalarda ise yine üst taraftan su dökerek sulayın. Alt deliklerden biraz su çıkacak miktarda su dökmelisiniz. Alttan çıkan suyun saksıda birikmemesi için ayaklı saksı kullanmalı ya da saksı altına üç dört çakıltaşı koyulmalı ki tabakta biriken su toprağın uzun süre çamur kalmasına sebep olmasın. Buna da önem verirseniz saksı altındaki delikler her zaman hava ile temas eder. En sağlıklısı budur.
Çiçekleri sulama usulüSulama sıklığı meselesi: Bitkilerin sulama sıklığını belirleyen birkaç faktör var. Toprağın su tutma / tutmama özelliği, bitkinin büyüme gelişme dönemindeki su kullanma ve terleme ihtiyacı, havanın kurutuculuk özelliği ve mevsimler gibi.
Sulama sıklığında gün ile ölçü olmaz. Bitki türüne göre, kimilerinde toprağın ıslaklığı gidince, kimilerinde sadece ıslaklığı değil nemi de azalınca sulama zamanı gelmiş demektir. Toprağın ne kadar su kaybetmesinin beklenmesi gerektiği bitkiden bitkiye göre ve mevsimden mevsime değişir. Hangi bitki olursa olsun, toprak nerdeyse pelte gibi sulu olduğu halde ille haftada iki defa sulama hurafesine uyarsanız o bitki çürüyüp ölecektir. Toprak hep fazlaca ıslaksa on ay bile geçse sulamamalısınız.
Hangi bitkiler ne sıklıkta sulanmalı?
1- Suyu çok fazla sevdikleri söylenen bitkileri ve topraksız içerikte yetiştirilen orkideleri, saksı içindeki toprağın veya diğer maddenin “elinizi ıslatıcılığı gidince” sulayacaksınız. Yani neminin azalmasını beklemeyeceksiniz. Kontrol etmek için toprağı elinizle tutun çok hafif sıkın. Elinize yapışıyorsa, elinizi ıslatıyorsa sulamayın. Eliniz ıslanmıyorsa ve toprak birbirine yapışmayıp ufalanabiliyorsa bu durumda nemliliği fazla gibi görünse bile sulamalısınız. kışın birkaç gün daha bekletmek nemliliğin de biraz azalmasını beklemek iyi olur.
2- Çöl tipi bitkilerde ve mum çiçeğinde: Yazın toprağın ıslaklığı gidip aşırı nemliliği de biraz azalınca sulamalısınız. Büyüme gelişme döneminde, özellikle çiçeklenme döneminde toprağın fazlaca farkedilir derecede kurumasını beklemeyin. Kışın ise toprak tamamen kurumadıkça sulamayın. Hele serin yerde bulunuyorsa, toprak kupkuru olmalı. Sonra az su verin.
3- Diğerlerinde: Suladıktan sonra, zamanla önce toprağın sırılsıklam ıslaklığı gider sonra nemliliği azalmaya başlar. O zaman sularsınız. Sonbaharda nemliliği yarıya yakın azaldığında, sonra kışın ilkbahara kadar nemliliği yarının altına düşünce sulamalısınız. Tabii ev içinde gelişimleri devam etmiyorsa.
4- Yukardaki bilgiler geneldir. Siz yetiştirdiğiniz bitki hakkında iyi bilgilenmelisiniz.